HOLISTICA IMPACTULUI SURSELOR REGENERABILE DE ENERGIE ASUPRA MEDIULUI ŞI CLIMEI
acronim HORESEC, nr. PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0404 / 31PCCDI/2018.

HOROSEC

Universitatea Maritimă din Constanţa este instituţia coordonatoare a Proiectului complex derulat în cadrul PNCDI III - Programul 1 – Proiecte Complexe realizate în consorţii CDI-2017, cu titlul
HOLISTICA IMPACTULUI SURSELOR REGENERABILE DE ENERGIE ASUPRA MEDIULUI ŞI CLIMEI
acronim HORESEC, nr. PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0404 / 31PCCDI/2018.

Valoarea totala a contractului: 5.287.500 LEI
Durata contractului:   33luni

Scopul proiectului HORESEC este în acord cu programul P1 al planului PNIII, subprogram 1.2, privind îmbunătățirea performanțelor instituționale a:

4 universitati
UMC Universitatea Maritima Constanta
USV Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
UPB Universitatea Politehnica din Bucuresti
UTCN Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
2 institute nationale de cercetare-dezvoltare
INCEMC Institutul Național de Cercetare-dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată
ICPE-CA Institutul Național de Cercetare-dezvoltare pentru Inginerie Electrică București
1 institut din subordinea Academiei Române
IGAR Institutul de Gegrafie al Academiei Romane

Proiectul este cu o bună reprezentare regională, prin 5 regiuni de dezvoltare (S-E, Bucureşti - Ilfov, N-E, Vest, Centru).

Proiectul HORESEC susține specializarea inteligentă în domeniul energiei, prin analiza holistică a impactului surselor de energie asupra schimbărilor climatice, realizând evoluția, progresul cunoașterii, pentru o dezvoltare durabilă a României.

Obiectivul general al proiectului HORESEC constă în dezvoltarea de noi instrumente, metode, modele şi tehnologii, prin care, pe baza evaluării impactului creșterii ponderii SRE în producţia de energie şi a dinamicii raportului dintre energia termică și electrică se urmărește minimizarea costurilor și maximizarea eficienței. Proiectul urmează să prezinte soluții testate pe o instalaţie pilot pentru adaptarea sistemului SRE, la dinamica creşterii energiei regenerabile în producţia totală de energie, inclusiv prin soluţii de stocare pe termen lung. O prezentare sintetică este redată în figura de mai jos.

Componentele proiectului

Proiectul complex este structurat pe 5 componente:

Proiect 1 ”INFLUENȚA CREŞTERII PONDERII SURSELOR REGENERABILE DE ENERGIE ASUPRA EVOLUŢIEI MEDIULUI ŞI CLIMEI”, coordonator: INSTITUTUL DE GEOGRAFIE AL ACADEMIEI ROMÂNE;

Proiect 2 "ADAPTAREA SURSELOR DE PRODUCERE A ENERGIEI FOTOVOL-TAICE ŞI EOLIENE LA DINAMICA CREŞTERII ENERGIEI REGENERABILE ÎN PRODUCȚIA TOTALĂ DE ENERGIE”, coordonator: UNIVERSITATEA "ŞTEFAN cel MARE" din Suceava;

Proiect 3 „DINAMICA RAPORTULUI DINTRE ENERGIA TERMICA SI ELECTRICA PRODUSĂ DIN BIOMASĂ”, coordonator: UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREȘTI;

Proiect 4 „EVOLUŢIA SOLUŢIILOR DE STOCARE PE TERMEN LUNG PENTRU O ENERGIE SUSTENABILĂ DIN PUNCT DE VEDERE ECOLOGIC”, coordonator: INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU ELECTROCHIMIE ȘI MATERIE CONDENSATĂ - INCEMC TIMIȘOARA;

Proiect 5 „TRANSFORMĂRI ALE SISTEMULUI ENERGETIC PRIN MAXIMIZAREA PRODUCŢIEI DE ENERGIE DIN SURSE REGENERABILE – VERIFICAREA PE BAZA UNEI INSTALAŢII PILOT”, coordonator: UNIVERSITATEA MARITIMĂ DIN CONSTANȚA.

Planul de lucru al celor 5 proiecte componente este în concordanţă cu obiectivele specifice ale proiectului general, realizate etapizat, de la elaborarea conceptului, la verificarea modelului funcțional, și până la validarea modelului experimental, atât pe componente individuale cât și pe instalația finală pilot.

Obiective
  1. Influența creșterii ponderii surselor regenerabile de energie, asupra evoluţiei mediului şi climei. Scopul principal este de a stabili principalii parametri climatologici şi de mediu cu impact asupra surselor regenerabile şi invers.
  2. Adaptarea surselor de producere a energiei fotovoltaice şi eoliene la dinamica creşterii energiei regenerabile în producţia totală de energie. Scopul este de a eficientiza această energie prin noi tehnologii şi algoritmi de optimizare a răspunsului SRE, dezvoltând metode și modele noi de măsurare și senzori adecvați de monitorizare.
  3. Dinamica raportului dintre energia termică și electrică produsă din biomasă. Pentru a analiza posibilităţile viitoare de includere a biomasei în balanţa naţiona-lă de SRE se va realiza o bază de date la nivelul ţării cu precădere pentru biomasa agricolă și forestieră secundară, iar prin analiza complexă a amestecurilor de biocombustibili, se va definii o matrice a gamei biocombustibililor viitorului, care vor fi testați pe o instalație pilot de ardere și pe un motor diesel, vizând obținerea de noi tehnologii brevetabile, cât şi valorificarea biomasei într-un flux in-tegrat cu cel de producție și stocare a hidrogenului de metanizare şi astfel o re-ducere durabila a emisiei de CO2.
  4. Evoluţia soluţiilor de stocare pe termen lung pentru o energie sustenabilă din punct de vedere ecologic. Creşterea ponderii SRE are ca efect transformări puternice ale sistemului energetic, pentru a putea absorbi variaţiile de producţie a diverselor componente SRE şi implicit de găsire a soluţiilor de stocare pe termen mediu şi lung. Noile tehnologii de electroliză şi metanizare, fig. 1, produc hidrogen și metan, care apoi pot fi utilizate pentru producerea de energie.
  5. Transformări ale sistemului energetic prin maximizarea producţiei de energie din surse regenerabile – verificarea pe baza unei instalaţii pilot. Scopul esenţial este de a demonstra fezabilitatea proiectului prin determinări experimentale pe o instalaţie pilot, facilitând preluarea rezultatelor cercetărilor de mediul industrial.
Impactul

Impactul estimat asupra indicatorilor de rezultat specifici. Proiectul HOLISTICA IMPACTULUI SURSELOR REGENERABILE DE ENERGIE ASUPRA MEDIULUI ŞI CLIMEI – HORESEC, dezvoltă capacitatea instituțională în următoarele direcții:

  •  structura managerială prin managementul resurselor umane, proiectarea activităților și urmărirea planului de lucru
  •  baza materială prin achiziția de echipamente și software de generație recentă;
  •  resursa umană în domeniile de competentă prin realizarea activităților în care este implicată.

Îmbunătățirea capacității instituționale facilitează furnizarea de servicii de cercetare de calitate și, în același timp, creșterea vizibilității la nivel național și internațional prin diseminarea rezultatelor.

Principalii indicatori de rezultat (cumulativ pe proiectul complex) sunt:

  •  articole în reviste, conferințe, simpozioane;
  •  cereri de brevete/brevete depuse/solicitate la nivel național și internațional;
  •  baze de date, studii de interes național, pagină web a proiectului la fiecare partener;
  •  modele conceptuale, modele funcţionale, modele demonstrative şi modele experimentale;
  •  tehnologii noi şi îmbunătăţite sau servicii.